Om tallarna på kärleksudden

 Föreningen engagerade en representant från Skogsstyrelsen, Dan Månsson, för att få tips och råd om vad vi ska tänka på när vi sköter om våra grönområden. Resultatet blev en kortfattad målbeskrivning för respektive områden (länk till förslaget).  Styrelsen engagerade Maria Walter, boende i området, för vägledning om HUR målbeskrivningarna kan uppnås. Maria har bidragit med sina kunskaper vid flera möten med grönområdesansvariga. Eken är ett så kallat skyddsvärt ädelträd. Det finns flera ekar på Kärleksudden, och i hela vårt övriga område, men det var just denna ek som Skogsstyrelsens representant noterade särskilt 2018. Styrelsen tog intryck av Marias synpunkter och avvaktade med att frilägga eken. Kommunen kontaktades om behovet av strandskyddsdispens. Marklov krävs inte enligt våra mätningar. Kommunen prövar marklov för nedtagning av ädelträd och tall med en diameter större än 0,40 meter, 1,40 meter ovan mark.
Styrelsen har också varit i kontakt med en representant från miljö och hälsa Per Bergvall som råder oss att åstadkomma mer ljus för eken genom att börja med att ta ned enstaka träd och avvakta effekten. 

Idén med grönområdesansvariga är att närboende bör vara bäst skickade att se ett områdes potential och hur det kan användas för rekreation och upplevelser. Det handlar om vilken natur vi önskar oss. De frilagda ekarna vid Skåvsjöholms kursgård föredras säkert av flera framför en mer vildvuxen natur och tvärtom.

Dialog på plats med grönområdesansvariga och Maria tillsammans med styrelserepresentanter var mycket givande och gjorde det lätt att uppnå en samsyn om skötsel av områdena på Svavelsö och Lilla Badet, som vi besökte i mitten av maj. Nu återstår besök i de övriga områdena i vårt vackra Rydbo Saltsjöbad, inklusive Kärleksudden. Efter det fattar styrelsen beslut om tallarna kring eken. Preliminärt kan det handla om att ta ner den/de tall(ar) som stör eken mest, för att sen, över tid, utvärdera effekterna innan fler träd ev. fälls. Vi har också av kommunens representant fått rådet att hamla rönnen som står framför eken. Vi konstaterar också att i hela vårt område, inklusive Kärleksudden finns både tallar och flera ekar som bör värnas.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Massimiliano Cottarelli » Handlingarna till stämmorna 2024:  ”Behöver du ett lån akut? Beviljar vi privatlån? företagslån? bostadslån? gårdslå..”

  • GRICELDA FLORENTINO » Städdag & Årsmöte i helgen:  ”Behöver du ett lån akut? Beviljar vi privatlån? företagslån? bostadslån? gårdslå..”

  • Kathleen Gary Keen » Väghyveln lagad:  ”I'm Miss Kathleen Gary Keen, from Atlanta Georgia, United States of America. I a..”

  • Kathleen Gary Keen » Väghyveln lagad:  ”I'm Miss Kathleen Gary Keen, from Atlanta Georgia, United States of America. I a..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln