Kärleksudden - Arbetsplan


Skötselplan 2016


Slyröjning och underhåll. Trädfällning av större träd är inte aktuellt för tillfället.
 

Skötselplan 2014

Kärleksudden har stora möjligheter till ett ökat rekreationsvärde. Det är ett stort område som kan vara en av områdets pärlor om det förhindras att växa igen och då tillåts att återskapas till något av sin ursprungliga karaktär, dvs. ett ljust beteslandskap. De uppgifter som är mest aktuella idag är följande:

1. Fortsatt underhåll av de två stigar som leder från Stora Badet, dels från parkeringen, dels från grässlänten ovanför Stora bryggan. Sly och småträd invid stigen tas bort, dels för fortsatt god framkomlighet, dels för bättre sikt utåt vattnet.

2. Sly och grenar som växer in över stigen hela vägen bort mot Kärleksudden tas bort för att öka framkomligheten längs hela stigen.

3. De vildvuxna alar som växer invid vasskanten nedanför Jansson/Forslöw/Svanberg-Hultling tas bort i sin helhet, dels för bättre utsikt mot vattnet, dels för att lättare kunna upprätthålla en stig utmed denna del av allmänningen. Utöver detta bör en tall som växer snett (som riskerar att blåsa omkull) samt en björk som växer alldeles inpå en tall, tas ned. Definitivt beslut om detta tas av styrelsen om ett år då vi sett resultat av övriga åtgärder. Tidigare har sly, småträd, ogräs o.dyl. avlägsnats (2012-2013) vilket gjort att gräs nu så smått börjat ta över växtligheten. Målet bör vara att ha en öppnare del i detta område som karaktäriseras av tallar, enar och ängsmark. Det älggräs som växer ner mot vassen bör också avlägsnas för att förstärka karaktären av ängsmark. Fram till 70-talet var det så denna del av allmänningen såg ut. (Jämför gärna med bilder ur boken ”Rydbo Saltsjöbad”, sidorna 120,122,146). Det som absolut skall vara kvar är dock alla blommande buskar, Hagtorn undantaget.

4. Ta bort alsly runt enar och olvon för att förhindra att alen kväver dessa nedanför Forslöws tomt. I den del av allmänningen som består av tallar, slånbär, olvon etc. bör man så långt möjligt behålla detta intakt pga. det rika fågelliv som finns här. I kanterna av detta område kan man tänka sig att avlägsna vildvuxna slånbär för att förhindra igenväxning av gångar etc.

5. Röja bort ett större område med alsly och hägg längs strandlinjen i närheten av det gamla eldningsstället, strax sydväst om sista bryggan. Här kan det bli riktigt fint att öppna upp. Det finns klippor att sitta på, bär-och rosenbuskar. Det kommer att krävas årligen återkommande insatser för att hålla slyet borta. Också den gamla betesängen nedanför Svanberg/Hultlings tomt bör hållas öppen för att även här återskapa karaktären av gammalt, öppet beteslandskap.

6. Längst ut på Kärleksudden krävs inga större insatser, mer än att ett par alar bör tas ned. Här står också en stor död tall, sk. Martall, som ej skall avlägsnas då den är vacker och dessutom härbärgerar fåglar och insekter. Ett förslag från vår sida är att komplettera åtgärderna med de råd vi fick för ett antal år sedan, då yrkesmän konsulterades – en hortonom från Brunnsvikens Trädgård och en landskapsarkitekt från Tyre´ns Infrakonsult, som i sina yttranden menade att det borde övervägas att ta ner de idag förvuxna slybjörkarna för att på så sätt förhindra att ”de stora och karaktärsstarka furorna” åsamkas ”irreparabla skador inom 5 – 10 år” (dvs. i stort återställa Kärleksuddens furbestånd, se gärna foto sid. 146 och 147 i ”Rydbo Saltsjöbad” – boken.) Det kan finnas goda skäl att avlägsna dessa, men i avvaktan på resultat av övrig avverkning bordlägges beslut om detta till nästa år då det tas upp till förnyad prövning hos styrelsen. Vi behöver ha någon som klipper gräset längs stigarna då ökat tramp förmodligen inte kommer att räcka till för att hålla stigarna öppna. Grenar/sly/ris som produceras kan läggas för att senare eldas upp invid vasskanten nedanför Forslöws tomt (så som gjordes våren – 2012) och vid gamla eldningsstället på udden då alsly alldeles intill kommer att behöva avlägsnas.

Områdesansvarig

Greger Forslöw *


GPS
WGS84: N 59° 26.0869', E 18° 15.197'
Decimal: 59.4348, 18.2533