48 viktiga sekunder?

Vi fortsätter envist vår kampanj för att alla ska hålla hastighetsbegränsningen i vårt fina område. För att belysa det ytterligare har vi gjort ett litet räkneexempel:

Sträckan från Svinningevägen till längst ut på Svavelsö är drygt 2 km. 

Snittavståndet för boende i föreningen bedöms därmed till 1km. 

En ökning av hastigheten från 30km/h till 50 km/h gör att man endast tjänar 48 sekunder på denna (1) kilometer. 

Den hastighetsökningen (från 30km/h till 50km/h) innebär å andra sidan att det sker en fördubbling av den totala bromssträckan (faktabild 1), samt att risken för en fotgängare eller cyklist att dö vid en eventuell kollision ökar från under 10% till 75% (faktabild 2) om denne blir påkörd i 50km/h istället för i 30km/h.

Ta hand om varandra, bär reflex, och tänk på detta när ni är ute och kör i höstmörkret, och tänk även på att ovanstående statistik gäller vid god sikt och torrt väglag.

Kommentera gärna:

 • Lotta Kyräs • 15 december 2015 22:21:00
  Om man som förare tycker att det är jobbigt (?) att framföra sin bil i 30 km/h bör man nog ta sig en funderare över huruvida man ska köra bil eller inte.

  Och om alla med tung högerfot bara tänkte ett steg längre - och planerade in 48 extra sekunder i sina pressade scheman - skulle problemet vara ur världen.

  Det är inte så svårt - ta det lugnt och ta hänsyn till varandra på vägarna :-)

 • Anders Hermanson • 30 november 2015 08:43:07
  Fler belysningspunkter skulle öka synligheten och tryggheten för våra barn som går till och från skolan längs Svavelsövägen.
 • Katarina Odemark • 29 november 2015 18:13:25
  Jag tror inte att problemet är att vinna tid utan att det är jobbigt för föraren att köra så långsamt. Därmed absolut inte sagt att man skall överskrida hastighetsgränsen! Man måste verkligen tänka till och köra max 30 km/h - trevligast för alla.
 • Åsa Landin • 23 november 2015 20:09:34
  Så bra skrivet. Det krävs så lite för att olyckan ska vara framme när ett barn vinglar till på cykeln eller, i ett obevakat ögonblick, tar ett par snabba steg ut i vägen. Om vi alla funderar på vad de där 48 sekunderna är värda för oss så tror jag vi alla gärna väljer att håller den rekommenderade hastigheten på 30 km.

  Prata gärna även med era hantverkare om hastigheten som gäller i området.

 • Göran Sjöstedt • 23 november 2015 13:17:11
  Kör max 30 och njut av vårt vackra område, låt stressen rinna av, och tänk på vilken förmån vi alla har som får bo i Rydbo Saltsjöbad. Lagom till ni kommer hem är ni lugna, glada och har dessutom gjort en granne glad. Kom ihåg att alla känner igen varandras bilar i ett sånt här litet område. Kör man som en buse är man inte en anonym buse.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv